Komory garownicze w wyposażeniu piekarni

Co jest najważniejszym elementem wyposażenia piekarni? Każdy z nas niemal automatycznie odpowie, że piec. Jednak piec byłby niczym bez odpowiedniej komory garowniczej, która pełni niesamowicie ważną funkcję w piekarni.

Zastosowanie komory garowniczej

komora garowniczaKomora rozrostu ciasta to inaczej komora garownicza – ważne miejsce gdzie wypieki muszą przebywać w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, aby wyrosnąć zgodnie z oczekiwaniami piekarza. To urządzenie musi być wykonane z produktów najwyższej jakości, które skutecznie utrzymują ciepło wewnątrz komory. Zastosowana izolacja musi dobrze przewodzić ciepło, dobrze więc aby była wykonana z pianki poliuretanowej, która przy okazji jest bardzo higieniczna i spełnia wszystkie standardy. Aby czystość łatwo było zachować też w zewnętrznej części komory, wykonuje się ją z blachy kwasoodpornej. Staranna jakość wykonania gwarantuje wysoką jakość wypieków. Odpowiedni rozkład temperatury w komorze zapewnia miękkość miąższu wypieku i połysk jego skórki. Urządzenie to ma ogromny wpływ na zachwycający aromat i świeżość produktu, co gwarantuje wysoki popyt. Ponadto, nowoczesna komora garownicza pozwala na jednoczesny wypiek produktów różnego rodzaju. Jest to wręcz niezbędny element wyposażenia każdej piekarni i cukierni. Wydajne komory są proste w obsłudze i bezawaryjne, a ich celem jest wypiek najwyższej jakości produktów. Coraz więcej tego typu urządzeń charakteryzuje się unikatowym designem i wyjątkową estetyką wykonania.

Podczas podejmowania decyzji o zakupie komory garowniczej do swojej piekarni lub cukierni warto wziąć więc pod uwagę, że jest ona kluczowym elementem wyposażenia i spełnia niezwykle istotną rolę w procesie produkcji. Jakość jej działania przekłada się na jakość produktów.