Zdrowe pieczywo bezglutenowe

Większość z nas nie wyobraża sobie śniadania, kolacji lub drugiego śniadania bez pieczywa. Przeważnie robimy z niego kanapki, które można przygotowywać na dziesiątki różnych sposobów. W sprzedaży znajdziemy ich wiele rodzajów.

Jak smakują pieczywa bezglutenowe?

pieczywo bezglutenoweDo podstawowych rodzajów wypieków zaliczamy pieczywo i bułki. Obok nich są także ciasta i ciasteczka, ale one zaliczane są do słodyczy. Klienci piekarni najczęściej kupują chleb, gdyż jest najtańszy, jednak nie brakuje osób, które wybierają bułki, które są idealne do spożywania na raz. Ponadto bułki świetnie się sprawdzają na drugie śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Jak już zostało powiedziane, chleb jest najtańszym wyrobem piekarni i wynika to głównie z faktu, że jest w całości wykonany z mąki pszennej. Jednak nie każdy może go spożywać, ponieważ mąka pszenna jest źródłem glutenu, który coraz więcej osób eliminuje ze swojej diety. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest pieczywo bezglutenowe, które jest całkowicie wolne od wszelkich rodzajów mąk, które zawierają gluten. Najczęściej może spotkać chleb kukurydziany, gryczany lub mieszany z kilku rodzajów mąk bezglutenowych. Trzeba zauważyć, że wypieki bezglutenowe są znacznie zdrowsze, bo sama mąka jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, których nie uświadczymy w mące pszennej. Ponadto pieczy i bułki bezglutenowe często zawierają liczne dodatki w postaci pestek słonecznika, dyni, płatków owsianych bezglutenowych czy sezamu, które mogą się znajdować w środku lub jako posypka.

Wypieki bezglutenowe znajdziemy w coraz większej ilości piekarni, ale równie dobrze można je samodzielnie wykonać w domu. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na smaczne bułki i chleby bezglutenowe, które  powodzeniem może spożywać cała rodzina.