Solidnie wykonana patelnia

Każdy z nas smażył jajecznicę, naleśniki, czy klasycznego, polskiego schabowego. Jedni lubią dodać dużo oleju, albo smalcu do smażenia, a inni wolą wersję fit, bez tłuszczu. Oba sposoby są dobre, trzeba tylko dysponować dobrym sprzętem do smażenia.

Cechy solidnej patelni firmy Gerlach

solidne patelnie gerlachZupę ugotujemy w garnku, sos do mięsa przygotujemy w rondelku, a mięso usmażymy na patelni. W kuchni wiele zależy od dobrych jakościowo naczyń, dlatego warto jest zainwestować w dobre garnki i przybory do gotowania. Solidne patelnie Gerlach są polecane profesjonalistom, amatorom i nowicjuszom, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Mamy do wybory patelnie ceramiczne, z powłoką teflonową, stalowe, lub żeliwne. Jedne są lekkie, a inne masywne i ciężkie. Wybór zależy od naszych upodobań i celu w jakich chcemy wykorzystywać. Jeżeli będziemy mieli w planie długo dusić mięso, to najlepsze będą stalowe patelnie, bo długo się nagrzewają, ale też długo stygną, przez co potrawa nie traci szybko swojej temperatury. Podwójne dno dodatkowo wzmacnia siłę grzania, więc potrawy się szybko przygotowują. Patelnie z powłoką ceramiczną są doskonałe do smażenia naleśników i mięsa, gdyż możemy na nich smażyć bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu. Wszystkie patelnie Gerlach posiadają specjalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw do dna. Aby na długo zachowały swoje właściwości i wyglądały jak nowe, to do mieszania w nich koniecznie trzeba używać drewnianych, albo silikonowych przyborów, gdyż stalowe mogą uszkodzić dno.

Jeżeli chcemy regularnie gotować dla całej rodziny, to przydadzą się nam przynajmniej trzy patelnie. Jedna najmniejsza świetnie się sprawdza do jajecznicy, nieco większa może służyć do smażenia placków, a największa do smażenia ryb, kotletów schabowych i mięs w kawałku.