Młyny są maszynami służącymi do rozdrabniania substancji stałych. Wykorzystywane są przez niemal każdą branże, dlatego producenci dopasowali swoje oferty bezpośrednio pod oczekiwania dużych firm. W zależności od rodzaju i twardości kruszonego materiału można wybrać młyn z dopasowanym indywidualnie mielnikiem oraz wirnikami, które sprawiają, że otrzymane w efekcie końcowym kruszywo zawsze jest obrobione bardzo precyzyjnie.
Zastosowanie kołków do mielenia
O dokładności pracy urządzenia świadczy jego wydajność, zakres możliwości oraz zastosowana technologia. Pragnąc uzyskać jak najdokładniej wykonane kruszywo należy dobrać do młyna wirnik ułatwiający mielenie nawet najtwardszego surowca. W większości maszyn materiał jest rozdrabniany między mielnikami, które swoim ciężarem i prędkością obrotu wpływają na masę znajdującą się w pojemniku. Jednak inaczej to wygląda w przypadku wykorzystania specjalnego wirnika. Młyny kołkowe zostały wyposażone w wirnik kołkowy, który rozbija surowiec o łopatki i kołki na nim umieszczone. W zależności od częstotliwości rozmieszczenia i ich ilości można osiągnąć konkretny stopień rozdrobnienia. W prosty sposób można dokonywać w każdej chwili regulacji średnicy granulatu. Wykorzystując duże obroty wirnika zyskuje się precyzyjnie obrobione kruszywo o bardzo małej średnicy, co pozwala na wykorzystanie młynów kołkowych w nawet najbardziej wymagających branżach.
Tak przydatne urządzenia jakimi są młyny cały czas są udoskonalane przez producentów. Testują oni nowe mielniki oraz wirniki, które pozwolą zadbać o jeszcze większe rozdrobnienie materiału. Ma to duże znaczenie zwłaszcza dla branży spożywczej, ponieważ wpłynie to na średnicę wszystkich składników jedzenia, które jako pojedynczy element staną się niewidzialne dla oka.