Folia termokurczliwa do pakowania

Folia termokurczliwa do pakowania

W warunkach domowych folię możemy wykorzystywać na różne sposoby. Poza próżniowym pakowaniem w woreczki żywności możemy także w ten sam sposób pakować ubrania, czy pościel, która w szufladzie zajmuje zbyt dużo miejsca. Wystarczy się zaopatrzyć w specjalną pakowarkę próżniową.

Co możemy zapakować do folii termokurczliwej?

pakowanie w folię termokurczliwąGłównym zamysłem producenta folii, było zastosowanie jej w przemyśle spożywczym w celu przedłużenia trwałości produktów żywnościowych. Z czasem jej zastosowanie zaczęło się poszerzać i używamy jej teraz także jako sprytny sposób na zmniejszenie powierzchni potrzebnej do przechowywania. Pakowanie w folię termokurczliwą odbywa się za pomocą specjalnej pakowarki próżniowej, która posiada listwę zgrzewającą, do której się wkłada brzeg worka i specjalną nakładką zgrzewa jego powierzchnię. Zawsze przed zgrzaniem, z folii jest usuwane powietrze, które powoduje psucie żywności, albo w przypadku rzeczy materialnych, zajmuje zbędną przestrzeń. Jeżeli do folii wsadzimy grube swetry, to po odessaniu powietrza, zajmie ona o połowę mniej miejsca, a ubrania po odpakowaniu nie będą zmięte ani pogniecione. W kuchni folia termokurczliwa ma szerokie zastosowanie do przechowywania gotowych potrwa, owoców, warzyw, czy przecierów, które tak zapakowane możemy przechowywać w zamrażalniku, albo lodówce. Pościel spakowana w taki sposób, zajmie o sześćdziesiąt procent mniej powierzchni w szufladzie. Jej zastosowanie zależy tylko od naszej wyobraźni i bieżących potrzeb.

Dodatkowo zapakowane produkty w folię są chronione przed bakteriami, roztoczami, kurzem, czy nawet wodą, ponieważ zgrzany woreczek jest bardzo szczelny. Pakowana próżniowo w folię żywność nie zmienia smaku, ani zapachu, bo nie wchodzi z nią w żadną reakcję chemiczną. 

Close Menu